Inicjatywa

Podsumowanie projektu "W poszukiwaniu dawnych smaków"

« powrót 2021-12-28

Od 20 maja 2021 r. Mariański Ruch Inicjatyw Ekonomiczno-Społecznych realizuje zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego pod nazwą "W poszukiwaniu dawnych smaków".

logo Mazowsze

W ramach projektu zorganizowano:

  • Dzień Otwarty w Krainie Czarnego Bzu - piknik otwarty dla mieszkańców gminy Puszcza Mariańska i okolic, podczas którego nie zabrakło stoisk obfitujących w produkty regionalne i tradycyjne z poczęstunkiem dla uczestników. W wydarzeniu wzięło udział co najmniej 250 osób, co przerosło oczekiwania organizatorów, pozwoliło na aktywną promocję lokalnych produktów i podmiotów wytwarzających te produkty: gospodarstwa "Kraina Czarnego Bzu" z Bud Kałek oraz gospodarstwa Wioletty i Dariusza Marcinowskich, którzy nie ustają w staraniach o rejestrację kolejnych produktów.
  • Warsztat pod hasłem "Z łąk i pól na nasz stół", który poprowadziła Katarzyna Mikulska, na co dzień zajmująca się propagowaniem wiedzy na temat dzikich roślin i ziół, opracowywaniem oryginalnych receptur i przepisów z wykorzystaniem tego, co nas otacza. spotkanie okazało się niezwykle inspirujące, szczególnie, że udział w nim wzięli reprezentanci lokalnych organizacji, zarówno z terenu gminy Puszcza Mariańska, jak i Wiskitki (21 osób).
  • Warsztaty "Po co nam produkty tradycyjne?" prowadzone przez Janusza Lichockiego, specjalizującego się we wspieraniu osób i podmiotów, które chcą rejestrować swoje produkty na Liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Spotkanie wywołało dyskusję związaną z praktycznymi aspektami rejestracji produktów. W spotkaniu tym wzięły udział 22 osoby, wśród których nie zabrakło reprezentantów lokalnych organizacji i osób zainteresowanych definiowaniem i tworzeniem dziedzictwa kulinarnego regionu. Kolejne spotkanie oraz doradztwo dotyczące tego tematu poprowadziła Katarzyna Niewczas, która jest koordynatorką zadania i od kilku lat zajmuje się wspieraniem podmiotów wytwarzających produkty regionalne i tradycyjne.

Wymienione wydarzenia stanowiły istotę projektu, którego celem jest pielęgnowanie tradycji, promowanie lokalnego dziedzictwa kulinarnego (w tym Sieci Dziedzictwo Kulinarne Mazowsze), propagowanie informacji na temat produktów regionalnych i tradycyjnych.

W ramach zadania wypracowano rekomendacje, które będą podstawą ro realizacji kolejnych zadań związanych ze wsparciem podmiotów wytwarzających produkty tradycyjne i regionalne.

z przepisami, wykorzystującymi lokalne produkty, rośliny rosnące w zasięgu ręki - proste i smaczne. Broszura dostępna jest w siedzibie stowarzyszenia MRIES.

broszurka

Komunikat. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. [x] ZAMKNIJ